joi, 28 martie 2013

Eveniment

Lansarea noii Monografii a Putnei – eveniment de seamă pentru localnici şi nu numai…

de , Crai Nou|21.02.2014|

  Sub egida Primăriei Putna şi a filialei locale a Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, ieri a avut loc la Putna lansarea unei noi monografii a vestitei aşezări ştefaniene, cu titlul „Putna, kilometrul zero al continentului Bucovina”, semnată de prolificul scriitor Ioan T. Lazăr.
   Desfăşurată la pensiunea „Muşatinii”, manifestarea s-a bucurat de o prezenţă numeroasă a localnicilor, în frunte cu primarul Gheorghe Coroamă, cât şi a unor invitaţi din judeţ.
   Moderator a fost scriitorul putnean Mircea Aanei care, în deschidere, a făcut şi o amplă prezentare a acestei apariţii editoriale de referinţă.
    În continuare, au vorbit pictorul şi jurnalistul Mihai Pînzaru PIM, poetul şi epigramistul Emil Ianuş, scriitorul şi ziaristul Dumitru Brădăţan, scriitorul Ion Prelipcean şi, în final, autorul monografiei, Ioan T. Lazăr, care a oferit şi autografe celor prezenţi.
    A fost o „întâmplare” culturală de succes, la care a participat şi Cristian Vălianu, redactor-şef adjunct la cotidianul „Crai nou”.
       De remarcat interesul arătat evenimentului de televiziunea „Intermedia” Suceava, cât şi de postul local de televiziune prin cablu, care au filmat în întregime această lansare de suflet a celei mai recente cărţi despre Putna.




Ziua francofoniei
De Aanei Andreea Ramona



 
Marti, 26 martie a avut loc la Scoala Gimnaziala ``Stefan cel Mare```Putna o manifestare dedicata francofoniei, organizata de prof. Daniela Balauta, prof. Aanei Andreea Ramona si prof. Grijincu Valentin.
Aceasta a inceput cu ascultarea unui imn dedicat francofoniei, urmand apoi o prezentare in power-point, realizata de prof. Daniela Balauta. Pe langa informatii referitoare la semnficatiile si importanta acestui fenomen, elevii au fost introdusi in lumea franceza prin intermediul gastronomiei acestui popor, care pe zi ce trece devine tot mai cunoscuta. Imaginile au vorbit de la sine, alaturi de explicatiile si adaugirile desavarsite ale doamnei profesoare
In continuarea festivitatii, un grup de elevi pregatiti de prof. Aanei Andreea Ramona au recitat, au cantat si...incantat publicul cu ajutorul creatiilor lui Joe Dassin sau al interpretei Dalida.
De asemenea, doua eleve din clasa a VIII – a au prezentat 15 motive pentru care este important sa studiezi limba franceza, oferindu-le celorlalti colegi o invitatie la lectura prin prisma lui Jules Verne.
Printre invitati s-a numarat si Pascal Garnier, care a vorbit despre infratirea orasului sau natal cu Putna, prezentand si unele perspective de viitor, cum ar fi un schimb cultural dintre elevii putnei cu cei din Franta.
Finalul i-a purtat pe cei prezenti intr-o calatorie prin Montmorillon, prin imagini, avandul ca ghid pe Pascal Garnier, care a incheiat manifestarea intr-un mod placut si plin de semnificatie, urandu-le copiilor si cadrelor didactice : À bientôt à Montmorillon! (Pe curand la Montmorillon!)



















 Un drăgoiestean pe meleaguri putnene
          Departe de frământările vietii cotidiene, parcă într-o cu totul altă lume, s-a desfăsurat recent, la scoala cu clasele I–VIII „Stefan cel Mare” Putna, lansarea ultimei cărti a originalului ziarist, Dumitru Brădătan (alias Dumi Brad), aparitie  purtând un titlu sugestiv ce atrage atentia oricui: „Cioban la stele” (interviuri suculente cu peste 60 de personalităti de seamă din spatiul românesc: scriitori, cântăreti, actori, pictori, critici literari etc.).  
          Înainte de începerea frumoasei manifestări, autorul a avut prilejul de a deveni una cu natura din preajma Chiliei lui Daniil Sihastrul, de a se reculege la mormântul lui Stefan cel Mare si Sfânt si al maicii Benedicta (Zoe Dumitrescu Busulenga) si de a-ti pleca fruntea în fata bustului eminescian din incinta mănăstirii. Nimic mai potrivit pe o vremea atât de prielnică, părând a zâmbi îngăduitoare după o iarnă asa de grea.
          În deschiderea evenimentului, un grup de elevi, sub oblăduirea profesoarei Aanei Andreea, a adus un omagiu limbii române, recitând, cântând si…încântând, sub semnul frumusetii versurilor lui Grigore Vieru si a muzicii lui Ion Aldea Teodorovici.
          A urmat o expunere în Power Point, prin care cei prezenti au făcut cunostintă cu protagonistul zilei, Dumi Brad, si cu activitatea lui scriitoricească.
          Imediat după aceasta, prietenul si colegul său de breaslă, Mircea Aanei, directorul scolii Putna, a rostit câteva cuvinte despre carte si autor, citind o tabletă din „Cioban la stele”, intitulată Sărumâna, Învătătorule!
         Emotiile si-au făcut repede loc printre participanti, convertindu-se în trăiri unice, care au scos din rafturile sufletului amintiri valoroase din anii de scoală.
Momentul  cel mai cuprinzător l-a ocupat schimbul de întrebări si răspunsuri, de păreri si idei dintre participanti si Dumitru Brădătan.  

De Andreea Cristian





                   ÎNCHINARE LA BUSTUL EMINESCIAN
   Invitații de seamă ai celei de-a XXI-a ediții a Festivalului literar  ,,Mihai Eminescu” au sosit la Mănăstirea Putna, joi, 12 ianuarie 2012, pentru ca în zilele următoare să poată ajunge la Cernăuți și Ipotești.
     Slujba de pomenire pentru Poet și familia sa a fost oficiată de către părintele stareț Melchisedec Velnic, părintele Dragoș Buta, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și de către alți preoți, care s-au rugat pentru odihna ,,omului deplin al culturii române”.
     La începutul parastasului, cei prezenți au primit colaci și lumânări aprinse, iar în partea finală a acestuia, arhimandritul Melchisedec și pr. Dragoș Buta, delegat al Î.P.S. Pimen, au rostit scurte cuvântări.
     În continuare, festivitatea s-a desfășurat în curtea mănăstirii, în fața bustului eminescian.
     Mai întâi, membrii Cenaclului literar-muzical ,,M. Eminescu” de la Școala ,, Ștefan cel Mare” Putna au recitat poezii și au cântat melodii pe versuri eminesciene ori despre Eminescu.
     Piesa folk ,,Împărat al nopții albe”, compusă de profesorul Ioan Andronachi, pe versuri semnate de poetul Mircea Aanei (cel care conduce și cenaclul) a fost interpretată cu multă sensibilitate de eleva Alina Aga, stârnind aplauzele publicului. Dar de cel mai mare succes s-a bucurat celebrul cântec ,,Eminescu”, pe versuri de Grigore Vieru și muzică de Ion Aldea Teodorovici, cei doi neasemuiți artiști și patrioți basarabeni. Interpretarea acestei bijuterii muzicale de către talentata solistă Alexandra Dan a fost extraordinară, emoționând puternic asistența care a răsplătit-o cu ropote de aplauze.
     Trebuie să menționăm că în urmă cu 20 de ani, la începutul anului fatidic al stingerii lor din viață, soții Doina și Ion Aldea Teodorovici au participat la prima ediție a Festivalului ,,M. Eminescu”.
     Au luat apoi cuvântul Constantin Arcu, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB), poeta Carmen Steiciuc, publicistul Mihai Sultana Vicol, poetul Ilie Tudor Zegrea de la Cernăuți și scriitorul Paul Aretzu, din partea invitaților de la Craiova.
     A fost prezent dl Aurel Buzincu, director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Suceava.
     Premiul de excelență ,,Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană a fost acordat criticului și istoricului literar Theodor Codreanu, pentru volumul ,,Eminescu în captivitatea ‹‹nebuniei››“, Editura ,,Universul”, Chișinău, 2011.
     Un ,,Laudatio” pentru laureat a fost rostit de către Alexandru Ovidiu Vintilă, secretar general al SSB. Concluzia acestuia a reliefat că ,,poți să faci oriunde , chiar și în provincie, cultură mare, autentică. Este un pariu câștigat de Theodor Codreanu, profesor de liceu la Huși.
     În răspunsul său, Theodor Codreanu a precizat că dedică această reușită părinților săi și profesorului de literatură română din liceu, Constantin Parfene. Vorbind despre viața omului Eminescu, el a arătat că aceasta a fost izvorul profunzimii și bogăției scrisului său: ,,Opera și gloria lui Eminescu se datoresc vieții sale, o viață de sacrificiu asumat conștient, știind că fără sacrificiu nu se poate face nimic măreț. A fost sacrificiul vieții personale pentru binele celorlalți.”
     Participanții au intrat apoi în cimitirul mănăstirii, unde se află mormântul acad. Zoe Dumitrescu-Buțulenga. Acolo s-a rostit o rugăciune pentru eminentul eminescolog, care ne-a lăsat cu limbă de moarte aceste cuvinte: ,,Apărați-l pe Mihai!”
     Manifestarea a scos încă o dată în evidență dragostea și prețuirea pentru Eminescu din partea oamenilor de cultură, a oamenilor simpli, a fețelor bisericești etc. , căci, așa cum zicea părintele Melchisedec: ,,Eminescu este un sfânt al nației noastre, care a dus pe umerii săi crucea culturii și spiritualității românești. De aceea mergem și îngenunchem înaintea lui ca în fața unei icoane, mulțumindu-i pentru jertfa adusă neamului său.”
     În încheiere, ca la orice parastas, gazdele i-au invitat pe toți iubitorii de Eminescu în Palatul domnesc, pentru a se ospăta cu colivă, cozonac și vin.
                                                                 
                                                                            Andreea Cristian
                                                                                    Putna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu